Εργασία στο Planetbike.gr|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Υπολογιστής Δύναμης
Απόσταση (m):
Υψομερική Διαφορά (m):
Bάρος (ποδήλατο + αναβάτης) (kg):
Χρόνος (sec):
Ανάβαση:
Αντίσταση αέρα:
Τριβή Kύλισης:
Δύναμη:
Συνολική Δύναμη:

 

Τι είναι ο «Υπολογιστής Δύναμης» και τι μπορούμε να δούμε από αυτόν.

Ο «Υπολογιστής Δύναμης» υπολογίζει τα watt που «παράγει» ένας ποδηλάτης για να διανύσει μια συγκεκριμένη απόσταση, συνήθως ανηφορική. Λέμε ανηφορική, γιατί στην ανηφόρα ο παράγοντας «αεροδυναμική» που δεν μπορούμε να τον υπολογίσουμε εδώ, δε παίζει ρόλο, άρα η μέτρησή μας είναι πολύ πιο αξιόπιστη.
Φυσικά ο «Υπολογιστής» δεν λαμβάνει υπ’ όψη του τις καιρικές συνθήκες (αέρας), ενώ η κατάσταση του οδοστρώματος θεωρείται πάντα καλή. Έτσι, ένα κακό οδόστρωμα που απαιτεί περισσότερα watt, δε θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα. Αυτό αυτόματα αποκλείει και τη χρήση του σε χωματόδρομο.

Πως εξάγεται το αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα π.χ. την ανάβαση του Αγ. Μερκουρίου.
Η απόσταση από τη γέφυρα του τραίνου, έως το ψηλότερο σημείο (βίλα γιατρού), είναι 5790μ. η υψομετρική διαφορά 343μ. το συνολικό σας βάρος (αναβάτης + ποδήλατο + εξοπλισμός ) 86 κιλά και ο χρόνος σας 20’:15’’ (δηλαδή 1215 δευτερόλεπτα). Για να το καταφέρεται αυτό χρειαστήκατε 241,1 watt για να υπερνικήσετε τη βαρύτητα, 27,5 watt για την αντίσταση του αέρα, 20,4 watt για τη τριβή του οδοστρώματος, σύνολο 289 watt. Προσθέτουμε άλλα 5,9 watt που απαίτησαν τα κινούμενα μέρη του ποδηλάτου (κέντρα και κυρίως αλυσίδα) και το σύνολο των watt που «βγάλαμε» είναι 294,9.

Ας δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε πόσο θα κερδίζατε σε χρόνο αν χάνατε εκείνα τα 4-5 παραπανίσια κιλά; Ας το δούμε λοιπόν συνεχίζοντας το παράδειγμά μας.
Αλλάξτε τη τιμή του βάρους από τα 86 στα 82 κιλά. Θα δείτε ότι τα watt που απαιτούνται –για τον ίδιο χρόνο- είναι φυσικά λιγότερα: 282,5. Άρα θα ανεβαίνατε την ανηφόρα πιο χαλαρά, καλό αυτό. Όμως εμείς θέλουμε να δούμε τι θα κερδίσουμε αν βάλουμε την ίδια προσπάθεια (watt). Μειώστε λοιπόν τη τιμή του χρόνου, μέχρι το αποτέλεσμα να είναι και πάλι 294,9 watt. Θα δείτε ότι ο χρόνος θα πέσει στα 1158 δευτερόλεπτα, δηλαδή μόνο και μόνο από το (υποτιθέμενο) βάρος που χάσατε, θα κερδίσετε 57 δευτερόλεπτα, σχεδόν 5% κέρδος, χωρίς καμιά επιπλέον προπόνηση!!
(Αυτό βέβαια ισχύει για το σωματικό σας βάρος).
Τέλος θεωρήστε αυτό το «εργαλείο» σαν ένα βοήθημα για τη μέτρηση της φυσικής σας κατάστασης διαχρονικά (συγκρίνοντας παλιότερες προσπάθειές σας –πάντα χωρίς αέρα), και που η απόλυτη ακρίβεια δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Καλή διασκέδαση.