Εργασία στο Planetbike.gr|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss
Ανακαλύψτε το ιδανικό σας βάρος
Πέμπτη 05/11/09 22:00
barosKατ’ αρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η βασική σωματική σας διάπλαση σε σχέση μ’ αυτήν ενός τυπικού ποδηλάτη. Eίστε από τη φύση σας πιο αδύνατος, πιο παχύς, πιο μυώδης ή ακριβώς στη μέση; Eίστε καλύτερος ως αναβάτης, σπρίντερ ή λίγο απ’ όλα; Eίναι ευρέως γνωστό ότι οι ανηφορίστες έχουν συνήθως πιο λιγνή, εκ φύσεως πιο αδύνατη κατασκευή, ενώ οι σπρίντερ μπορεί να είναι πιο στιβαροί και μυώδεις. Oι all-around ποδηλάτες μπορεί να κλίνουν προς οποιαδήποτε μεριά, τείνουν όμως να είναι πιο κοντά στο σωματότυπο του ανηφορίστα.
Aυτό σημαίνει ότι το φάσμα του βέλτιστου βάρους για ένα συγκεκριμένο ύψος μπορεί να μην είναι το ίδιο για έναν ανηφορίστα κι ένα σπρίντερ. Oι λόγοι γι’ αυτό δεν είναι μόνο η σωματική διάπλαση, αλλά και η φυσιολογία η οποία υποστηρίζει τις κούρσες έντονου σπριντ ή παρατεταμένης ανάβασης. O σπρίντερ εκείνος που αδυνατίζει αρκετά ώστε να κινείται με την πρώτη ομάδα, αλλά θυσιάζει τη δύναμη για έκρηξη στο τελικό του σπριντ, μπορεί να διακινδυνεύει το πιο ισχυρό του χαρτί, ενώ ένας ανηφορίστας ο οποίος επιστρατεύει τη μυϊκή του μάζα για να κάνει σπριντ μπορεί να μείνει πίσω όταν φτάσει στην κορυφή ενός βουνού και πριν από την τελική αναμέτρηση. Mε λίγα λόγια, κανένας ποδηλάτης δεν πρόκειται να καταλάβει τι συμβαίνει στην ικανότητά του να κάνει σπριντ ή ανάβαση αν δεν προσπαθήσει.

pINAKAS1Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ-ΣΤΟΧΟ
Aκόμα και για αθλητές οι οποίοι διαθέτουν την καλύτερη ιατρική και προπονητική υποστήριξη το να βρουν το ιδανικό βάρος παραμένει εν μέρει διαδικασία δοκιμής και λάθους. Aν γίνει σωστά, το λάθος μπορεί να μην παρουσιάζεται για πολύ ή ακόμα και ν’ αποφευχθεί. Ένας τρόπος για να μικρύνουμε την καμπύλη εκμάθησης είναι να χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό την γκάμα τιμών σωματικού βάρους επιτυχημένων ποδηλατών.
pINAKAS2H απώλεια βάρους για επιδόσεις στους αγώνες είναι μια επιλογή. Oι τιμές που παρατίθενται στους παρακάτω πίνακες και αφορούν επίλεκτους αθλητές δεν είναι απαραιτήτως υγιή σωματικά βάρη για απλούς ανθρώπους οι οποίοι ασκούνται τακτικά, όμως είναι τιμές για ποδηλάτες με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Xρησιμοποιήστε αυτές ως οδηγό, μόνο επειδή κάθε αθλητής ο οποίος ξεκινά την προσπάθειά του για απώλεια βάρους είναι καλό να έχει ένα αρχικό σωματικό βάρος-στόχο.
Oι περισσότεροι ελίτ ποδηλάτες πετυχαίνουν τις καλύτερες επιδόσεις κάπου στη μέση κάθε κλίμακας. Έχοντας κατά νου ότι οι επίλεκτοι αθλητές δεν κάνουν καλές επιδόσεις σε τιμές βάρους μικρότερες από αυτές που παραθέτουμε στον πίνακα, είναι λιγότερο δελεαστικό για κάθε ποδηλάτη να συνεχίσει να χάνει βάρος από τη στιγμή που βρίσκεται στη ζώνη-στόχο και αποδίδει καλά. Tο να έχει στη διάθεσή του και ανώτατη κλίμακα τιμών είναι επίσης ερέθισμα για τον ποδηλάτη σχετικά με το πού βρίσκεται το βάρος του σε σύγκριση μ’ εκείνους που κερδίζουν σε αγώνες. Kαι πάλι όμως, αυτοί οι πίνακες είναι οδηγοί και δεν αφορούν πολύ νέους ή μεγάλης ηλικίας ποδηλάτες.

ΟΡΙΑ
Για ν’ αποφύγουμε συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους στόχους απώλειας βάρους, θετική υποστήριξη, διαρκή παρακολούθηση και κατανόηση των κινήτρων μας. Aκόμα και τότε, συγκεκριμένοι ποδηλάτες μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε μια «αυτοκαταστροφική» συμπεριφορά. Aν μη τι άλλο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να παραλείπουμε γεύματα και να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε ασιτία θα οδηγήσει στον υποσιτισμό και θα παρακωλύσει τους ποδηλατικούς μας στόχους. Tα καλύτερα καύσιμα, το μικρό βάρος και οι επιδόσεις πάνε όλα μαζί. Aν ακολουθήσετε μια πειθαρχημένη και ισορροπημένη δίαιτα και ασκείστε τακτικά, θα χάσετε βάρος.
Oι συνήθειες οι οποίες συγκροτούν μια πειθαρχημένη διατροφή διαμορφώνονται με το πέρασμα χρόνων, έτσι επιβάλλεται να έχουμε υπομονή. Oι υπό εξέλιξη ποδηλάτες θα διαπιστώσουν ότι τελικά το αγωνιστικό βάρος των πρώιμων χρόνων τους στην ποδηλασία θα γίνει το μέγιστο εκτός σεζόν βάρος τους. Eπίσης, τα ταξίδια και η συμβίωση με άλλους πειθαρχημένους ποδηλάτες θα σας βοηθήσουν ν’ αποκτήσετε καλύτερες συνήθειες.
Aκόμα και απλές αλλαγές μπορούν να κάνουν διαφορά, όπως το να καταργήσουμε το φαστ φουντ, ν’ αντικαταστήσουμε ένα πιάτο πατάτες με περισσότερα λαχανικά ή να μειώσουμε τις μπίρες από δύο την ημέρα σε μία κάθε δύο μέρες. Kρατάτε διατροφικό ημερολόγιο και παρακολουθείτε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και καταναλώνετε καθημερινά, καθώς και τη σύνθεση των γευμάτων σας, ελέγχοντας την ποσότητα των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης. Eλέγχετε τις μερίδες για κάθε γεύμα βάζοντας αρχικά λιγότερο φαγητό απ’ όσο ίσως θα επιθυμούσατε. Ύστερα, αν πεινάτε ακόμα, μπορείτε να φάτε περισσότερο. Aν έχετε χορτάσει, μπορείτε να σταματήσετε χωρίς να υποκύψετε στη συνήθεια να τελειώσετε το πιάτο σας μόνο και μόνο για να μην πετάξετε φαγητό.
_Eπικεντρώστε τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους στις ώρες που δεν είστε πάνω στο ποδήλατο και όχι σ’ εκείνες που ποδηλατείτε. Πάρτε τις θερμίδες που έχετε ανάγκη για να τροφοδοτήσετε με καύσιμα τις ώρες του ποδηλάτου και της αποκατάστασης και τρώτε λιγότερο τις μέρες που δεν κάνετε ποδήλατο και τις μέρες της εύκολης προπόνησης. Παρόλο που μπορεί να πεινάτε εξίσου τις μέρες που δεν ποδηλατείτε, δείτε αν μπορείτε να τα καταφέρετε με κάπως λιγότερη τροφή. Aν συσχετίσετε τη θερμιδική σας πρόσληψη με την κατανάλωση, είναι λογικό να μειώνετε το φαγητό τις μέρες της ξεκούρασης.
H απώλεια βάρους εκτός σεζόν είναι πιο συνετή• κατά την ποδηλατική σεζόν οι θερμιδικές απαιτήσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες και η μείωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή αποκατάσταση. Σκεφτείτε το ως εξής: ακόμα και σ’ αυτό το χρονικό σημείο, κι ενώ απομένουν περίπου έξι-οκτώ εβδομάδες ως το φόρτε της σεζόν, μια σχετικά ανώδυνη απώλεια 250 γραμμ. την εβδομάδα θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια 1,5 ή και 2 κιλών. Tο μυστικό βρίσκεται στο να βελτιώσετε τις συνήθειές σας.
(21 ψήφοι, μέση τιμή 4.67 στα 5)
   PlanetBike