Εργασία στο Planetbike.gr|Σύνδεση|Επικοινωνία|Όροι Χρήσης|RSSrss

Παρατηρώντας τους ποδηλάτες να περνάνε

Φεβρουάριος 23, 2011 astikos podilatis
Στο σημερινό μου κείμενο θα παρουσιάσω μια στατιστική για τον αριθμό των ποδηλατών που περνούν σε έναν από τους πιο μεγάλους δρόμους της Αθήνας. Είναι τελείως εμπειρική και τυχαία, αλλά νομίζω αρκετά ενδεικτική, της ποδηλατικής μας κουλτούρας.

O δρόμος είναι η Πατησίων και το σημείο αναφοράς είναι έμπροσθεν του κινηματογράφου Αελλώ.
Στο σημείο αυτό συνεχίζεται ο λεωφορειόδρομος, αλλά ο επιπρόσθετος αυτός ζωτικός χώρος για τους ποδηλάτες είναι κατειλημμένος με παρκαρισμένα αυτοκίνητα  
Έτσι οι ποδηλάτες αναγκάζονται να βγαίνουν με κίνδυνο  στην διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας.
Η μέτρηση έγινε  το απόγευμα  Τρίτης 2/2/2001    από τις 18:20 έως τις 19:45.
Tην ώρα αυτή είχαν στάση τα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ  

Στο διάστημα αυτό πέρασαν συνολικά 28 ποδηλάτες ,αριθμός ικανοποιητικός για νύχτα και για τα Ελληνικά δεδομένα.
Από αυτούς μόνον οι 5 φόραγαν κράνος δηλ. μόλις το 17,85 %, ποσοστό πάρα πολύ μικρό, ενώ οι 9 δηλ. το 32,14% δεν είχαν καθόλου φώτα, ποσοστό απαράδεκτο.
6 ποδηλάτες δηλ. το 21,42 % τηρούσαν όλες προδιαγραφές ασφαλείας για νύχτα δηλ. φώτα μπρος και πίσω και κράνος, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό.
14 είχαν φανάρια  και μπροστά και πίσω.
Από τους 28 οι 4 ήταν γυναίκες δηλ. μόλις το 14,28%  και από αυτές οι 2 ανήκουν στο προηγούμενο ποσοστό όπου υπήρχαν όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Από την τυχαία αυτή ερεύνα συμπεραίνουμε ότι ναι μεν ο αριθμός των ποδηλατών της πόλης έχει αυξηθεί , δεν τηρούνται όμως τα βασικά μέτρα ασφαλείας από αυτούς, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ένας εξ αυτών  κινείτο στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας  χωρίς  φώτα και κράνος  και ένας άλλος μικρής ηλικίας ,ο οποίος δεν κατεγράφη, ήταν καθισμένος ανάποδα στην σέλα και  οδηγούσε με την πλάτη!!

astikos450

 
+7 #1 elias65 15:51 22/02/2011
Είναι εξαιρετικά αγχωτικό να κυκλοφορείς εκτός ποδηλατοδρομων πάντως. Αντίστοιχα χαλαρωτικό είναι να κυκλοφορείς εντός ποδηλατόδρομου βεβαίως!!
 

Για να προσθέσετε ένα σχόλιο πρέπει να έχετε συνδεθει. Συνδεθείτε ή εγγραφέιτε τώρα πατώντας στην περιοχή μελών που βρίσκεται στα αριστερά της σελίδας